FAQ
VI HJÄLPER DIG GÄRNA. HITTAR DU INGET SVAR PÅ DIN FRÅGA SÅ KONTAKTA OSS VIA MAIL ELLER TELEFON.
SF Pontona har erfarenhet från ett sekel av att producera skräddarsydda hamnar och avancerade flytande lösningar över hela världen. Om du söker svar på frågor om tillverkning, design och installation av småbåtshamnar, industrihamnar, flytande betongpontoner, flytbrygga eller något annat inom området hamn och marinor – då har du kommit rätt!
Nedan hittar du några vanliga frågor och svar.
Hur stor flytbrygga får man ha?
Hur stor flytbrygga man får ha bestäms av det bygglov som man ansökt om. Om man bortser från bygglovet, som man måste ha, så dämpar en större och bredare flytbrygga inkommande vågor på ett bättre sätt.
Du måste alltid kontakta kommunen du bor i för att stämma av vad som gäller angående bygglov för din brygga, för just ditt läge.
Hur förankra en flytbrygga av betong?
I Sverige är det vanligast att förankra en flytbrygga av betong med kätting och betongankare, det går även att variera med kätting/tamp förankring. En mycket bra och prisvärd förankring är tung kätting som också dämpar vågorna på ett bra sätt. Är det mycket djupt kan tamp användas då tyngden av kättingen annars riskerar att bli för stor. Man kan även jobba med DualDockers som är kraftiga dämpare som håller pontonen i schack. Ett alternativ till är Pileguides som består av kraftiga pålar som slås ned i botten. På betongpontonerna monterar vi styrningar (PileGuides) som håller pontonen på plats. Detta är en bra lösning om man har kraftig vattenvariation på platsen.
Vad kostar en flytbrygga av betong?
En betongflytbrygga finns i många varianter från små privata anläggningar på 2,4x10m till stora flytande kajer på 25x10m med en vikt på 100-tals ton. Vi har stort sortiment av tillbehör och även stora varianter på hur vi konfigurerar våra pontoner, med detta i åtanke så finns det oändligt med varianter i vårt sortiment. Kontakta din säljare på SF Pontona så får du mer uppgifter och priser på just den anläggning som du är intresserad av.
Skillnaden på en träbrygga eller betongbrygga
En betongbrygga är uppbyggd med betong, armering och cellplast och är osänkbar. En träbrygga är antingen en trä/betongbrygga med
betongflytkroppar och ett trädäck som håller samman allt. Som rena träkonstruktioner finns det olika pålade träkonstruktioner eller stenkistor.
Bygga flytbrygga av betong
Vi har stora delar av det som behövs för att bygga flytbrygga själv. På vår webshop www.bryggdelar.se finns bla AP/BP-block som är formgjutna cellplastkroppar. Man sammanfogar dessa med hjälp av virkesreglar och däckar allt sedan med virke. Denna lösning används mest som badplattformar vid stränder och den måste tas upp på vintern.
Ett annan alternativ är att använda våra kraftigare SF31-block, detta är betongblock som är basaltfiber armerade, detta gör att livslängden är +50 år på betongkropparna. Även här jobbar man med kraftiga reglar som sammanfogar blocken. Man kan bygga allt från vanliga långa bryggor till bastuplattformar eller badplattformar. Se mer under https://www.bryggdelar.se/collections/flytkropp/products/ap-block och https://www.bryggdelar.se/collections/flytkropp/products/betongflytkropp
Att bygga en egen betongponton kräver mycket erfarenhet och även stora resurser, allt från själva miljön där produktionen äger rum till kunskapen om hur man bygger upp armering och mellanväggar. Något vi på SF Pontona har kunskap om också hur man tar hand om de stora krafter som är i rörelse när pontoner utsätts för vind och sjö. Det är tryggast är kontakta en väl etablerad och erfaren tillverkare så att man sover gott när stormen trycker på.
Hittar du inte det du söker så ring eller skicka ett mail till oss!